Säännöt

ESBC Europe, kotisivu
ESBC Championships, säännöt

1§ Nimi
Yhdistyksen nimi on ESBC Finland.
Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.
Yhdistys on jäsen European Senior Bowling Committee järjestössä. Muista jäsenyyksistä päättää yhdistyksen kokous.

2§ Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja ylläpitää seniorikeilailua (50+) sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja tehdä tunnetuksi eurooppalaista seniorikeilailua.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys osallistuu vuosittain pidettäviin ESBC Euroopan Seniorien Mestaruuskilpailuihin ja kilpailujen järjestämiseen Suomessa. Lisäksi yhdistys järjestää tilaisuuksia, tapahtumia ja illanviettoja sekä harjoittaa alan julkaisu­toimintaa. Yhdistys järjestää jäsenilleen kilpailumatkoja.

Yhdistys jakaa tietoa ESBC:n säännöistä, tilaisuuksien ajankohdista ja matkoista niihin. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi toimeenpanna rahankeräyksiä ja arpajaisia hankittuaan asianmukaisen luvan. Yhdistys voi tehdä talkootyötä, voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

3§ Jäsenyys
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen vähintään 50 vuotta kisavuotena täyttävä tai täyttänyt, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Perhejäseniksi voidaan hyväksyä lisäksi jäsenten avio- tai avopuolisot ilman ikärajaa. Jäsenyyden hyväksyy yhdistyksen hallitus.
Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa oikeushenkilö.

4§ Eroaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä kokonaan tai määräajaksi, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksun suorittamatta tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittanut yhdistystä.

Erottuaan yhdistyksestä on maksettava liittymismaksu, jos haluaa liittyä uudelleen jäseneksi.
Erotettu jäsen voi anoa jäsenyyttä uudelleen hallitukselta. Hallitus voi määrätä erotetulle erillisen liittymismaksun, joka on vähintään 0 euroa ja korkeintaan kaksinkertaisesti voimassa oleva jäsenmaksu.

5§ Maksut
Varsinaisilta jäseniltä ja perhejäseniltä sekä kannatusjäseniltä perittävän liittymismaksun ja jäsenmaksun suuruuden päättää yhdistyksen varsinainen kokous. Maksut voivat olla erisuuruisia.

6§ Hallitus ja toimihenkilöt
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa 2 vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja ja neljä muuta jäsentä. Muista jäsenistä on vuosittain erovuorossa kaksi, ensimmäisellä kerralla arpa ratkaisee erovuoroon valitut, sitten vuoron mukaan.

Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai sen ulkopuolelta sihteerin ja rahastonhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään kaksi (2) jäsentä puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi on paikalla.

7§ Nimenkirjoittajat
Yhdistyksen nimen kirjoittaa yhdistyksen puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja kaksi yhdessä.

8§ Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on 1.8. – 31.7.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan on annettava kirjallinen lausuntonsa viimeistään viikko ennen vuosikokousta hallitukselle.

9§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä syys-lokakuun välisenä aikana. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun 1/10 osa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta pyytää tietyn asian käsittelyä varten.

Yhdistyksen kokouksissa on varsinaisella jäsenellä äänioikeus ja yksi ääni. Perhejäsenellä on läsnäolo-­ ja puheoikeus. Kannatusjäsenellä ei ole puhe- eikä läsnäolo-oikeutta.

10§ Vuosikokous
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään 14 päivää ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa yhdistykselle.

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo-­ ja menoarvio sekä liittymis-­ ja jäsenmaksujen suuruus.
8. valitaan yhdistyksen puheenjohtaja parillisina vuosina ja muut jäsenet erovuorojen mukaan.
9. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja.
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

11§ Muut asiat vuosikokouksessa
Mikäli jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle viimeistään 1.8., jotta asia voidaan sisällyttää vuosikokouksen kokouskutsuun.

12§ Yhdistyksen purkaminen ja sääntöjen muuttaminen
Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksen purkautuessa luovutetaan yhdistyksen varat ja omaisuus käytettäväksi seniorikeilailun edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.
Sääntöjen muuttamiseksi tarvitaan ⅔ enemmistö kokouksessa läsnäolevien äänistä.
Yhdistyksen purkamiseksi tarvitaan ¾ enemmistö kokousäänistä.

Muokkaushistoria: sääntöjen kokonaispäivitys tehty vuosikokouksessa syksyllä 2019